(klik op de foto's om te vergroten)

Indien u houdt van lekker eten en open staat voor nieuwe gerechten bent u in Peru meer dan op de juiste plaats. Woonachtig in Peru zelf en met u delende de voorliefde voor heerlijk dineren tegen uiterst schappelijke prijzen, kunnen wij u bij CuscoPeru.nl uit eigen ervaring enige uitstekende restaurants in Lima dan wel Cusco recommanderen en Diner-Arrangementen aanbieden.

Voor meer informatie omtrent de verschillende arrangementen; prijzen en samenstelling van de verschillende menu's en de restaurants waar u de Peruaanse Keuken naar hartelust kunt ervaren, kunt u ons benaderen via ons contactformulier.

Boek via CuscoPeru.nl een Peru Culinair Arrangement en wij garanderen u een heerlijke en onvergetelijke avond uit in Lima. Wij halen u op in uw hotel en brengen u aan het eind van de avond ook weer veilig naar uw hotel terug!

             

 Quinoa

Mais

Peruaanse            Aardappelen

 

De Peruaanse Keuken

De Peruaanse Keuken is ťťn van de meest gevarieerde in Zuid Amerika en mondiaal erkend als ťťn van de beste keukens ter wereld. Door de verscheidenheid in klimaten en regio’s in Peru (kust, bergen, regenwoud) en de daaraan gerelateerde verscheidenheid van ingrediŽnten gecombineerd met de diverse verschillende culturen en invloeden door de eeuwen heen, kent Peru op dit moment meer dan 5000 verschillende gerechten. Geen wonder dat Peru tot op heden in het Guiness Book of Records staat aangeschreven als het land met de meest varieteit in gerechten.

De geschiedenis van Peru’s gastronomie begint met de aanwezige culturen in het gebied meer dan 5000 jaar geleden gevolgd door de invloed van de Inca’s. Daarna volgt de koloniale periode waarin Peru’s gastronomie sterk beinvloed werd door de Spaanse en Arabische Keuken (dit te wijten aan de aanwezigheid van de Moren in Spanje en Portugal gedurende meer dan 8 eeuwen van overheersing). Verder is er een sterke invloed van Afrikaanse gerechten door de aanwezigheid van slaven afkomstig uit de westkust van Afrika en van Franse chefs die een nieuwe thuishaven zochten tijdens de Franse Revolutie. Uiteindelijk zijn er in de 19de en 20ste eeuw veel chinezen, japanners, italianen en andere europeanen geÔmmigreerd naar Peru, allen hun gebruiken en gerechten meenemende.

De aanwezigheid van al deze verschillende culturen in Peru heeft een duidelijke invloed achtergelaten in de gastronomie van het land, die door de fusie van verschillende stijlen en het gebruik van lokale ingrediŽnten zich heeft ontwikkeld tot een van de meest diverse, unieke “keukens” in de wereld.

In het hedendaagse Peru wordt er een onderscheid gemaakt tussen de verschillende gerechten gebaseerd op de regio waarin ze ontstaan zijn:

 

Costa (kust)

Cocina Marina (Maritieme Keuken)

Peru is de nummer een in export van vismeel ter wereld. De rijkdom aan vis en andere zeedieren is ongelooflijk groot, zowel in kwantiteit als diversiteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de maritieme keuken een sterke en belangrijke plaats inneemt in de hedendaagse Peruaanse cultuur. Door de uitgestrektheid van het kustgebied heeft elke kustregio weer haar eigen aanpassingen aan de verschillende soorten gerechten wat heeft geleid tot nieuwe stijlen en nuances.

Het meest geliefde en bekendste Peruaanse gerecht dat afkomstig is uit de kustregio is zonder twijfel ceviche.

Ceviche is rauwe vis, garnalen of andere zeedieren gemarineerd en bereid in limoensap. Ceviche kent verschillende soorten: Zo is er ceviche puro, ceviche mixto (gemengd met andere ingrediŽnten) tiradito, en vele andere varianten van dit populaire visgerecht. Meestal wordt ceviche als voorgerecht geserveerd maar kan zeker ook als hoofdgerecht genuttigd worden.

Indien u van vis of visgerechten houdt zult u zich in Peru als een vis in het water voelen. Vanwege het enorme aanbod en de diversiteit van gerechten voorhanden, is het eten van vis in dit land een waar genoegen en uiterst goedkoop.

Kreeft & Garnalen Ceviche

Ceviche Mixto

 

Cocina Criolla (Creoolse Keuken)

De creoolse keuken wordt gekenmerkt door de vermenging van een Spaans gerecht samen met een gerecht van Latijns-Amerikaanse afkomst. In het geval van Peru dus een fusie van Spaanse gerechten samen met de gerechten aanwezig in het gebied voor kolonisatie (Inca’s). De beste manier om deze uitzonderlijke en diverse keuken te leren kennen is door middel van een buffet. In Lima zijn er verschillende restaurants van uitzonderlijk goede kwaliteit die typische peruaanse (creoolse) gerechten als buffet aanbieden. Eťn van de meest exclusieve restaurants in Peru aan de Costa Verde, direct aan het strand gelegen van Miraflores, biedt zijn gasten de keuze uit meer dan 600 verschillende gerechten. De meest typische en meest genuttigde gerechten zijn anticucho (koeienhart op de barbeque), causa limena (aardappeltaart met laagjes tonijn of kip, avocado en mayonaise), lomo saltado (gesauteerd rundvlees geserveerd met friet, rijst, tomaat en andere specerijen) en diverse peruaanse nagerechten maar ook Peru’s beroemde en geliefde nationale drank: Pisco, meestal genuttigd als cocktail te weten Pisco Sour.

          
Anticuchos Causa Limena Lomo Saltado
   

El Chifa

Net zoals in Nederland zijn er in Peru veel chinese restaurants. De chinese keuken, of te wel Chifa, kent in Peru een ongelooflijke populariteit maar kan niet vergeleken worden met de chinese gerechten en restaurants in Nederland. Zoals in Nederland de chinese keuken zich heeft aangepast aan de ingrediŽnten, smaak en historie (invloed van Indonesie) van de Nederlander zo heeft de chinese keuken in Peru zich vermengd met peruaanse gebruiken en ingrediŽnten en moet gezien worden als een aparte vorm/stijl binnen de gastronomie van het land.

In het centrum van Lima openden rond 1920 de eerste chinese restaurants hun deuren. Heden ten dagen is de invloed en de populariteit van el Chifa nog steeds groeiende. Waar ooit het eerste chinese restaurant begon met de vermenging van eigen gerechten samen met peruaanse ingrediŽnten, vindt men tegenwoordig een geheel chinese wijk (barrio chino) in het centrum van Lima. De populariteit van chinees-peruaans eten is verder klaarblijkelijk zichtbaar door de aanwezigheid van ťťn of meerdere chinese restaurants in haast elke wijk en/of straat in Lima.

Arroz Chaufa met steurgarnalen

 

Andes (bergen)

Cocina Andina

In dit deel van Peru blijft het hoofdbestanddeel van de dagelijkse maaltijd haast onveranderd sinds de tijd van de Inca’s: MaÔs, aardappel en andere knolgewassen gecombineerd met riviervis, te weten trucha en vlees van het rund, lama en cavia; hoewel de cavia tegenwoordig relatief duur is en vooral wordt gefokt voor de handel.

De aardappel zoals wij hem tegenwoordig kennen en eten in Nederland blijkt na uitvoerig DNA onderzoek uit Peru te komen waar boeren hem reeds 7000 jaar geleden verbouwden. Amerikaanse wetenschappers analyseerden het DNA van 261 wilde soorten aardappels en 98 gecultiveerde. Allen waren te herleiden tot de aardappel in Peru. De aardappel werd in 1570 door de Spaanse veroveraars over de Atlantische Oceaan naar Spanje vervoerd. Daarna breidde de verbouwing van de plant zich langzaam uit naar de rest van Europa.

De cavia’s (cuy) werden voor het eerst gedomesticeerd door de Inca’s en worden tegenwoordig in gezinnen gehouden zoals vroeger kippen en varkens in Nederland, gevoed met etensrestjes. Ook de cavia werd door de Spanjaarden meegenomen naar Europa en werd aldaar snel als huisdier gehouden. Aangezien de cavia in ons land een huisdier is, wordt vaak met een raar gevoel gekeken naar het nuttigen van deze – in peruaanse ogen – delicatesse. Tijdens verschillende tours te boeken via CuscoPeru.nl bestaat er de mogelijkheid cuy te eten in een typisch landelijk restaurant in de omgeving van Cusco (Tipon en Valle Sagrada)

Een andere typische maaltijd uit de Andes is de Pachamanca. Pachamanca is voor veel peruanen een feestmaal en bestaat uit hele ongeschilde aardappel, maÔskolven, grote fava-bonen en reepjes vlees naar keuze. Ten eerste wordt er een grote kuil gegraven die vervolgens wordt gevuld met aangestoken hout of houtskool. Vervolgens wordt dit bedekt met stenen of rots en legt men het eten, ingepakt in bladeren, in de kuil waarna het geheel afgedekt wordt met zand. Na een halve dag garen in de grond is het eten klaar. Vanwege de omslachtige wijze van bereiding wordt Pachamanca vaak bereid op feesten zoals bij ons de BBQ en is zeker geen dagelijkse maaltijd. Deze, in onze westerse ogen vaak, eenvoudige maatijd is voor veel peruanen (uit de Andes) de lekkerste maaltijd die er is. Voor peruanen is het eten van Pachamanca niet slechts het nuttigen van een maaltijd maar een sociaal gebeuren, een ontmoeting met vrienden en familie waarbij er veel gelachen en gedronken wordt, iedereen welkom is en voor even het harde leven in de Andes vergeten wordt.

Cuy met gegratineerde         pasta en rocoto relleno  (gevulde paprika) Pachamanca Trucha (riviervis)

 

Selva (regenwoud)

Cocina de la Selva

Indien u de mogelijkheid hebt in ťťn van uw tochten in Peru het regenwoud te bezoeken dan is het ook hier aan te raden de tijd te nemen de overheerlijke gerechten te proberen, bereid met lokale ingrediŽnten uit het gebied. Door het tropische klimaat vindt men in het regenwoud van Peru een overvloed aan vruchten en fruit waarvan wij in Nederland nog nooit gehoord hebben.

Een typisch gerecht uit het regenwoud is Paiche. Paiche is de grootste zoetwatervis ter wereld die wel meer dan twee meter groot kan worden, geserveerd met in schijfjes gesneden palmhart.  Andere typische gerechten zijn Lagarto (alligator) op de BBQ wat verbluffend veel naar kip smaakt. Tacacho, wat gebarbequede banaan is vermengd met gedroogd vlees, gesneden ui  en niet te vergeten cecina: Gerookt varkensvlees. Een ander typisch gerecht zijn de zogenaamde juanes; in bladeren gekookte bolletjes van rijst  vermengd met vlees, ei en olijven.

Ook hier kan CuscoPeru.nl u weer enige restaurants recommanderen van uitstekende kwaliteit. Zo is er de mogelijkheid via ons te reserveren in een van de beste restaurants van Iquitos prachtig gesitueerd op een boot te midden van de Amazone.

Tacacho con cecina Paiche con Yuca Juanes met gefrituurde banaan